vrijdag 11 mei 2012

Karzai kondigt derde fase transitie veiligheid Afghanistan zondag aan

De derde fase van het transitieproces in Afghanistan vangt zondag aan. Maar er is nog niet bekendgemaakt welke gebieden de ISAF-veiligheidsmacht aan de Afghaanse veiligheidsdiensten overdraagt, aldus het persagentschap Pajhwok.

In het transitieproces in Afghanistan draagt de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO stapsgewijs de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in steden, provincies en districten over aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Dr. Ashraf Ghani Ahmadzai, de voorzitter van de Transitie Commissie voor Veiligheid (Security Transition Commission) maakte donderdag bekend dat de aftrap voor de derde fase zondag wordt genomen.

Eerder dit jaar werd gemeld dat in de derde fase mogelijk ook delen van de Noord-Afghaanse provincie Kunduz op het programma staan om aan de Afghanen over te dragen.

De Pakistaanse krant The News schrijft dat verwacht wordt dat president Karzai zondag de overdracht aankondigt van 230 districten en de centrums van alle Afghaanse provinciehoofdsteden.

"President Hamid Karzai is expected to announce on Sunday the transfer of 230 districts and the centres of all provincial capitals to Afghan control in the third phase of a handover before most Nato troops pull out by the end of 2014."

Aanvankelijk was er sprake van vier fases in de transitie, maar dit is uitgespreid naar vijf.

(Wordt vervolgd)

Begin deze maand sprak Al Jazeera met ISAF-commandant generaal John Allen over de terugtrekking van de NAVO uit het land en de Afghaanse veiligheidsdiensten die de verantwoordelijkheid overnemen.



Zie ook:
"Tweede Fase transitie Afghanistan begint donderdag in provincie Parwan”
Tweede fase transitie Afghanistan, NAVO draagt veiligheid over in 18 gebieden
Afghanen nemen verantwoordelijkheid veiligheid over van NAVO in zeven gebieden