maandag 14 mei 2012

Derde fase transitie Afghanistan alle provinciehoofdsteden en provincies Uruzgan, Kapisa, Parwan

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zondag de derde fase van de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de NAVO naar de Afghaanse veiligheidsdiensten aangekondigd.

Het gaat om alle provinciehoofdsteden, veel districten en elf provincies.

Naar verwachting gaat de uitvoering van de derde fase 6 weken duren. Na afronding van deze fase dragen de Afghanen de verantwoordelijkheid in 11 provincies en alle 34 provinciehoofdsteden in het land.

Ook in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zal dus, voor het eerst, een gebied overgedragen worden aan de Afghanen.

TOLO News bericht dat Aimal Faizi, een woordvoerder van Karzai, zei dat al de provinciehoofdsteden deel uitmaken van de derde fase van de transitie en dat het werk aan de vierde en de vijfde fase is gestart.

Faizi zei dat 120 bestuurlijke eenheden, waaronder alle provinciehoofdsteden, overgedragen zullen worden aan de Afghaanse veiligheidsstrijdkracht.

“De transitiecommissie heeft opdracht gekregen om het proces van de vierde en de vijfde fase te beginnen die zich richten op de grensdistricten,” zo zei Faizi.

Volgens verslagen maken 11 provincies, waaronder Kapisa, Uruzgan en Parwan, deel uit van de derde fase.

Parwan wordt momenteel geleid door Zuid-Korea, Uruzgan door Australië en Kapisa door de VS met steun van Frankrijk. De nieuwe Franse president François Hollande heeft aangekondigd de Fransen uit Kapisa terug te trekken.

Delen van de provincie Parwan werden al in een eerdere fase overgedragen aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Door de derde fase komt 75 procent van de Afghaanse bevolking, en komen alle hoofdsteden van de 34 provincies in het land, onder de verantwoordelijkheid van Afghaanse veiligheidstroepen.

In het transitieproces in Afghanistan draagt de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO stapsgewijs de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in steden, provincies en districten over aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Het is de bedoeling dat het transitieproces in Afghanistan voor het eind van 2014 is voltooid. Dan wil de NAVO ook al haar gevechtstroepen uit het al 32 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde land terug hebben getrokken.

(Wordt vervolgd)

Zie ook:
Karzai kondigt derde fase transitie veiligheid Afghanistan zondag aan
"Tweede Fase transitie Afghanistan begint donderdag in provincie Parwan”
Tweede fase transitie Afghanistan, NAVO draagt veiligheid over in 18 gebieden
Afghanen nemen verantwoordelijkheid veiligheid over van NAVO in zeven gebieden