woensdag 30 november 2011

“Tweede Fase transitie Afghanistan begint donderdag in provincie Parwan”

De Afghaanse president Hamid Karzai kondigde in november 2011 aan dat in de tweede fase van het transitieproces de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in 6 hele provincies, 7 provinciesteden en 43 districten overgedragen zou worden van de NAVO aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Update 26-01-2012: Jalalabad en 4 districten in Nangarhar
Afghaanse strijdkrachten hebben de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de NAVO-ISAF in de provinciehoofdstad Jalalabad en 4 districten in de Oost-Afghaanse provincie Nanharhar overgenomen.
NAVO draagt Jalalabad en 4 districten in Nangarhar over


Balkh
Update 25-01-2012: De ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO heeft op 25 januari 2012 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de Noord-Afghaanse provincie Balkh overgedragen aan de Afghanen. Dit gebeurde met een ceremonie in Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de westelijke buurprovincie van Kunduz.
NAVO draagt veiligheid provincie Balkh over aan Afghanen


Badakhshan
Update 24-01-2012: Het Duitse leger heeft de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Fayzabad, de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Badakhshan, overgedragen aan Afghaanse strijdkrachten. Ook acht districten in de provincie gingen over in Afghaanse handen.
Duitsland draagt verantwoordelijkheid veiligheid in Badakhshan over


Marja, Nad Ali en Nawa
31-12-2011: De NAVO-ISAF-veiligheidsmacht heeft de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de districten Marja, Nad Ali en Nawa in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand overgedragen aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.
NAVO draagt drie districten in Helmand over aan Afghanistan


Daikundi en Samangan
Update 28-12-2012: De NAVO-ISAF-veiligheidsmacht heeft op 28 december 2011 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de provincies Daikundi en Samangan overgedragen aan de Afghaanse veiligheidsdiensten. De provincie Parwan, op twee districten na, kwam op 1 december al in Afghaanse handen.

Parwan
Update 01-12-2011: De Afghaanse regering is op 1 december de tweede fase van de transitie in het land ingegaan. De Afghanen namen in de Noord-Afghaanse provincie Parwan in zeven districten en de provinciehoofdstad Charikar de verantwoordelijkheid voor de veiligheid over van de ISAF-veiligheidsmacht. De twee distrciten Shinwari en Siagerd blijven nog onder de verantwoordelijkheid van de NAVO-ISAF vallen.
Aftrap tweede fase transitie gestart in Parwan


------
De tweede fase van de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht aan de autoriteiten van Afghanistan start donderdag. Het begint in minstens een provincie.

Dat hebben Afghaanse functionarissen woensdag gemeld. Een functionaris van de Nationale Veiligheidsraad vertelde aan het Afghaanse persagentschap Pajhwok dat de veiligheidsoverdracht begint in Parwan.

Parwan is een provincie in het centrale deel van Afghanistan. Op twee districten na wordt de provincie overgedragen aan de Afghanen.

Parwan hoort tot het Regionaal Commando Oost van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan die wordt geleid door de NAVO.

Op de rol voor de tweede fase staan verder de provincies Balkh, Daikundi, Takhar, Samangan, Kabul en Nimroz en de steden Jalalabad, Chaghcharan, Shiberghan, Faizabad, Ghazni, Maidan Shahr en Qala-i-Naw.

Tijdens de tweede fase worden ook districten overgedragen in de provincies Badakhshan, Badghis, Helmand, Herat, Laghman en Nangarhar.

Het gaat in de tweede fase in totaal om 18 gebieden.

Generaalmajoor Zahir Azimi, woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie, die niet zei waar de transitie begint, zegt dat de overdracht “de nationale eer, waardigheid en soevereiniteit van het Afghaanse volk herstelt”.

Zie ook:
Tweede fase transitie Afghanistan, NAVO draagt veiligheid over in 18 gebieden
Afghanen nemen verantwoordelijkheid veiligheid over van NAVO in zeven gebieden